torsdag 10 september 2009

Andra undersökningar den kommande veckan


Hej!

Under den kommande veckan skall deltagarna av vårt projekt "Bilder av ostkusten bronsålder" även undersöka ett annat grävobjekt. Det rör sig om en skålgropslokal med inte mindre än 483 skålgropar och tre skepp! I FMIS beskrivs denna lokal, Lofta 309, på följande sätt:

Skålgropsförekomst i block, 3x2 m (V-Ö) och intill 1,1 m h, bestående av ca 250 skålgropar, 7 rännor och 1 spiral? Skålgroparna är 3-12 cm i diam, i allmänhet 5-7 cm, och 0,5-5 cm dj, de flesta ca 1,5 cm dj. Rännorna (V-Ö) är 30-60 cm l. 2,5-4,5 cm br och intill 1,5 cm dj. Flera löper parallellt i V-ligaste delen av ristningsytan. Spiralen? 11 cm i diam, svagthuggen, är längst ner på hällen mot V. Ristningsytan lutar långsamt mot V och är alldeles skrovlig av skålgropar och naturlig struktur.

Tillägg RAÄ dnr 326-928-2008: På blockets SV sida är 2 skeppsfigurer, 38x12 respektive 43x15 cm, det större under det mindre, samt 4 skålgropar, 2-4 cm diam, diagonalt ca 0,3 m ut från skeppen. Skeppen har bemanningsstreck. Mellan skeppen är 2 skålgropar, ca 0,8 cm diam.

Vi kommer att ta upp en mindre yta nedanför skeppen på bilden ovanför att försöka återfinna den del av den vertikala hällen som lossnat till vänster om skeppen. När detta skedde har vi ingen aning om. Men efter denna händelse har man fortsatt att hugga in skålgropar på den nyexponerade ytan. Möjligheten att datera denna händelse genom arkeologiska metoder hägrar.

Vi kan ju heller inte utesluta att det även fanns inhuggna motiv på den del av hällen som fallit ned!

Vi får se hur det går. Resultatet väntas inom en vecka eller så...

Spänningen stiger...

Vid pennan

Joakim Goldhahn

4 kommentarer:

  1. Ska bli spännande att följa era äventyr! Hoppas på fler trolldockor...

    Per Nilsson

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Hej.

    Det händer uppenbarligen mycket när man inte håller kontakt på ett tag. Grattis till allt som jag missat sedan vi sågs sist.

    Ska bli intressant att följa grävbloggen.

    /Hasse

    SvaraRadera
  4. Hans Folke!

    Igår stod jag och filosoferade med en kaffekopp i handen och en fot på skeppets kantkedja och tänkte på dig och taigans pärla, sen hittar man dig här, kul... Hoppas allt är väl med er. Detta är en cool grävning. På måndag börjar vi röja i skeppet och gräva ut skrov och bord. Skall bli spännande att se vad vi hittar!

    Släng iväg en aktuell email till joakim goldhahn @ hik se (punkter mellan j g och h s) så hörs vi!

    Joakim

    SvaraRadera