måndag 21 september 2009

Skepp Ohoj!



Landlubbers!

Nu är det ny vecka igen, uppe tidigt som alla grävande arkeologer är. I alla fall de som engagerar sig. Resan till Loftahammar gick smidigt och definitivt snabbare än förra gången, eftersom många av oss var väldigt pratsamma. Väl framme så träffade vi Joakim, hans dotter Hedvig och Chris som är vår mät-expert. Han har så hög kompetens att han anlitas runt om i hela världen. Hans kunskaper är mycket eftertraktade i arkeologvärlden. Efter den korta introduktionen avslutade vi den sista finputsningen av att synliggöra stenpackningen. Lunchen kom strax därpå och fyllde våra sinnen och kroppar med ny energi! Den gick alldeles för snabbt.

Dagens uppgift – plocka sten, sten, sten och åter sten...

Nu var vi redo att börja med den nya uppgiften, alltså att ta bort lösa stenar eller de som var mindre än en handboll. Några ur gruppen fick också i uppgift att sila den jord som grävdes fram. Eftersom potentiella fynd nu kan tänkas komma upp i dagen. Jag fick uppfattningen att de stenar som vi rensade bort satt hårt eller med andra ord fastkilade. Detta gäller först och främst området i mitten av skeppet. Detta tyder enligt mig på att skeppet är till stor del orört sen skeppet byggdes.

Det visade också att stävstenarna som ni tidigare har sett på bloggen passade in perfekt med varandra.

Stävstenarnas passning är 100 procent!

Kul ju! Vi hoppas nu hitta en liknande på den andra sidan, men troligtvis är den bortplockad av någon tidigare markägare. Stävstenen som vi hittade låg inte på sitt rätta ställe, så därför försökte vi också få fram den exakta platsen där den stått. Detta gjorde vi genom att gräva fram en bit där den troligtvis skulle ha legat, och då fick vi se en mörkare färgskiftning i jorden.

Värt att nämna mer om dagen är att vi också fick besök av en radioman från ”SR Kalmar”. Vi hade också lite bekymmer med den digitala inmätningsutrustningen, det verkade som att ett av batterierna hade gått sönder. Ett nytt batteri går på ungefär fyra lakan. Oj oj sicken otur man kan ha, men mest otur hade Joakim för han hade tidigare slagit ut en framtand :O. Mer än så behöver inte yttras om dagen, för dagen tog sitt slut ungefär där! Mat, dusch och ps3 kväll, troligtvis sömn strax därefter.

Mvh Jon

också kallad kungen eller lill-killen, erat val.

PS: Musa till mig, Lotta.

2 kommentarer:

  1. Låter som om ni har det riktigt riktigt roligt :)

    SvaraRadera
  2. Coolt Brorsan!
    Hoppas att ni har det kul där uppe..

    SvaraRadera