måndag 14 september 2009

I en annan del av Gamleby


Hallå där!

Efter en lång färd och resfeber sedan kl. 05.11 imorse är vi äntligen framme i Gamleby. Efter en bussfärd (som jag Hanna Karlsson rattade BTW) som varade närmare 3 tim med liiite felkörningar, var vi framme vid vår fina skeppsformade stensättning. Där mötte Professor Goldhahn oss i rutig skjorta med arkeologbootsen på. Vi lyssnade lite på vad han hade att säga om omgivningarna kring Lofta 148:1. I omgivningen kan vi nu visualisera oss ett samhälle, med åkrar, gravar i flera olika former, boplatser och vi kan även se hur vattnet har legat för nästan 3000 år sedan.

En annan häftig sak vi fick äran att se, var en sten, som låg kanske, 200m från vår utgrävning. Stenen var fylld med 483 skålgropar, det är fantastiskt många på en sten!! Det fanns dessutom hällristningar på samma sten, det är läckert det!

Dagens grävning handlade mest om att slita loss torven som ligger ovanpå all sten som fyller skeppssättningen, det är ett grovgöra kan jag lova. Fingrar och handleder värker, även knän och ryggar för (oss) otränade. Mycket tjatter och fniss var det de första timmarna, de sista var det betydligt tystare i all koncentration och trötthet eller snarare ovana av att utföra kroppsarbete för oss flesta stillasittande, läsande och flitigt studerande studenter.

Nåja, nu är vi på vårt fina vandrarhem, trötta, möra och med rosenröda kinder, redo att slita ännu mer torv från graven imorgon, men även lite putsande mellan stenarna ska det bli.

På bilden kan ni se hur långt vi har kommit idag. Det är Emelie som sitter mitt i skeppssättningen och skriver dagbok. Duktiga hon.

God Natt, nu är det dags att runda av denna kväll.

På återseende

Hanna Karlsson

1 kommentar: